Page 25 - ZB 111
P. 25



www.vademecumzp.wip.pl



Warunki stawiane wykonawcom muszą być
uzasadnione przedmiotem zamówienia

Pytanie: Przygotowujemy przetarg na usługi cateringowe dla pacjentów szpitala
dziecięcego i ginekologiczno-położniczego o wartości powyżej 4 mln zł. W siwz
postawiliśmy warunek: „Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli wykonawca
wykaże, iż w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli
okres działalności jest krótszy – w tym czasie, wykonał należycie lub wykonuje co
najmniej jedną usługę całodziennego żywienia pacjentów hospitalizowanych w szpi-
talu, który posiada co najmniej jeden oddział położniczy, jeden oddział patologii
ciąży i jeden oddział pediatryczny o równowartości kwoty 3 mln zł i usługa ta wy-
konywana była nieprzerwanie przez okres co najmniej 24 miesięcy. Usługa ta musi
dotyczyć kuchni, w której wykonawca zamierza realizować przedmiot zamówienia”.
Czy jest on prawidłowy?

Odpowiedź: Opisany warunek może być podstawą uzasadnionych zarzutów na-
ruszenia podstawowych zasad udzielania zamówień. Warto go przeformułować
w opisany dalej sposób.
Zamawiający, który przygotowuje i przepro- na. Zamawiający dopuści dzięki temu do postę-
wadza postępowanie, ma obowiązek przestrze- powania również takich wykonawców, którzy
gać zasad uczciwej konkurencji oraz równego świadczyli droższy catering. Należy także do-
traktowania wykonawców. Jednocześnie opis precyzować, czy siwz wskazuje kwotę brutto,
sposobu dokonania oceny spełniania warun- czy netto wymaganej usługi. Nie wyjaśnio-
ków powinien być związany z przedmiotem no również wystarczająco dokładnie, czy mi-
zamówienia oraz do niego proporcjonalny. nimalna wartość usługi odnosi się do okresu
24 miesięcy jej świadczenia, czy do wartości
Wymóg, jaki zamawiający postawił wykonaw- całego kontraktu, np. 36 miesięcy, chyba że
com w postępowaniu, narusza zasadę uczci- pozostaje to bez znaczenia dla zamawiającego.
wej konkurencji. Podstawowa wątpliwość,
jaka w tym przypadku powstaje, to czy wy- Od warunku wiedzy i doświadczenia należy
konawca doświadczony w świadczeniu usługi odróżnić dysponowanie potencjałem tech-
całodziennego żywienia hospitalizowanych nicznym. W przypadku zamawiania cate-
pacjentów, który nie posiada oddziału położ- ringu zamawiający ma podstawy żądać od
niczego, oddziału patologii ciąży i oddziału wykonawcy potencjału technicznego w po-
pediatrycznego, nie będzie zdolny do realizacji staci zaplecza gastronomicznego, np. kuchni,
zamówienia. Być może należałoby przeana- samochodów do transportu żywności itp.
lizować, czy żywienie pacjentów takich od- Z tego względu warunek, że usługa musiała
działów jest na tyle specyficzne, że niezbędne być wykonywana w kuchni, w której wyko-
jest nabycie przez wykonawcę doświadczenia nawca zamierza realizować zamówienia, nie
w szpitalu o takiej właśnie strukturze. Wydaje będzie właściwy. Warto natomiast zażądać
się jednak, że tak nie jest. dysponowania odpowiednim potencjałem
technicznym, a w umowie zobowiązać wy-
Wartość realizowanej usługi w wysokości konawcę, by do realizacji umowy skierował
3 mln zł powinna być wskazana jako minimal- potencjał wykazany w ofercie.

styczeń 2015 23 Vademecum zamówień publicznych



azb listy111.indd 23 14-12-04 09:02
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30