Page 9 - AO 68
P. 9




Współpraca z organami zewnętrznymi



Umowa z firmą cateringową musi uwzględniać

nowe wymogi dotyczące żywienia w szkołach


Podmioty sprzedające lub podające środki spożywcze dzieciom HACCP przy przyrządzaniu potraw
w ramach żywienia zbiorowego będą miały czas do końca listopada w żywieniu zbiorowym. Np.:
2015 roku na dostosowanie swojej działalności do nowych przepisów. 1) przygotowywanie posiłków zgodne
Ich przestrzeganie będzie kontrolować Państwowa Inspekcja Sanitarna. z procedurami niezbędnymi do za-
pewnienia bezpieczeństwa żywności
Przepisy znowelizowanej ustawy obowiązują także firmy cateringowe. Ja- i żywienia z uwzględnieniem zapi-
o  bezpieczeństwie żywności i  żywie- dłospisy dekadowe w szkolnej stołówce sów określonych w ustawie o bez-
nia dotyczyć będą sprzedaży jedzenia najlepiej jest konsultować z dietetykiem pieczeństwie żywności i żywienia;
w  sklepikach szkolnych, ale także za – muszą być zbilansowane, różnorodne, 2) przestrzeganie podczas przygoto-
pośrednictwem automatów oraz przy- smaczne i dostosowane do pory roku. wywania posiłków ogólnych zale-
gotowywania posiłków przez stołówki Uczniom i ich rodzicom warto udostęp- ceń i zasad racjonalnego żywienia
szkolne i firmy cateringowe. Nowe prze- niać informację o ilości dostarczonej dzieci w wieku szkolnym, zarówno
pisy wejdą w życie 1 września 2015 r. w posiłkach szkolnych energii i pod- co do wartości odżywczej, grama-
stawowych składników pokarmowych. tury, jak i estetyki;
Nowe obowiązki w zakresie Dyrektor powinien zadbać o edu- 3) komponowanie posiłków urozma-
żywienia kację pracowników kuchni, śledzić iconych, na bazie produktów naj-
Nowelizacja ustawy o żywieniu na- zmiany w zaleceniach żywieniowych, wyższej jakości, z uwzględnieniem
kłada na dyrektora szkoły nowe obo- unikać przygotowywania potraw najlepszych tradycji kulinarnych,
wiązki: z półproduktów, wyeliminować żyw- z wykluczeniem półproduktów;
1) propagowanie zdrowego stylu życia ność wysoko przetworzoną (wykluczyć 4) dostarczanie posiłków transportem
i zdrowych nawyków żywieniowych, z jadłospisu przyprawy z glutaminia- spełniającym warunki sanitarne
2) kontrola asortymentu szkolnych nem sodu, konserwy, pączki itp.). Państwowej Stacji Sanitarno-Epi-
sklepików i  automatów – należy demiologicznej, zgodnie z norma-
przyjrzeć się ich asortymentowi i ne- Nowe zasady mi HACCP – środkiem transportu
gocjować z właścicielem jego popra- w umowie cateringowej dopuszczonym decyzją właściwego
wę, wymianę lub rozwiązać umowę; Nowe zasady żywienia obowią- inspektora sanitarnego do przewo-
3) pilnowanie, by w szkolnej kuchni zują również we współpracy z firma- zu posiłków dla potrzeb zbiorowego
(dotyczy zarówno posiłków przy- mi cateringowymi. W związku z tym żywienia dzieci, w specjalistycznych
gotowywanych w szkole, jak i przez umowy o  usługę cateringową należy termosach, gwarantujących utrzy-
firmy cateringowe): uszczegółowić, poszerzyć o zapisy wy- manie odpowiedniej temperatury
przestrzegano zaleceń żywienio- nikające z ustawy z 25 sierpnia 2006 r. oraz jakości przywożonych potraw.
wych Instytutu Żywności i Żywie- o bezpieczeństwie żywności i żywienia
nia (piramida żywienia dostępna na oraz o  nowe obowiązki wykonawcy Za naruszanie przepisów przewi-
www.nadzornadszkola.pl), usługi cateringowej. Umowa powinna dziano sankcje:
produkty zbożowe z pełnego prze- uwzględniać potrzeby dzieci z różnymi kara pieniężna od 1.000 zł do 5.000 zł;
miału traktowano jako główne źró- dietami. By mieć pewność, że wartość możliwość rozwiązana przez dy-
dło energii; kaloryczna każdego posiłku jest zgod- rektora umowy z dostawcą bez za-
codzienna dieta ucznia była bogata na z normami żywieniowymi Instytutu chowania terminu wypowiedzenia
w nabiał, produkty białkowe, warzy- Żywności i Żywienia – wykonawca po- oraz bez konieczności wypłaty od-
wa i owoce; winien układać jadłospis przy udziale szkodowania.
posiłki były urozmaicone; dietetyka, z  wyliczeniem zawartości
ograniczono tłuszcze zwierzęce na głównych składników odżywczych Wzór umowy na usługi cateringowe
rzecz olejów roślinnych; i wartości energetycznej. Firma caterin- jest dostępny na www.nadzornadszkola.pl
zredukowano ilości soli, cukru, sło- gowa przedstawia jadłospis dyrektorowi
dyczy; szkoły do wcześniejszego zatwierdzenia. PODSTAWA PRAWNA:
Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
podawano do picia wodę niegazo- W  umowie z  firmą cateringową żywności i żywienia (tekst jedn.: Dz.U. z 2010 r.
waną, soki warzywne, niesłodzone należy zawrzeć konkretne wymagania nr 136, poz. 914 ze zm.).
soki warzywno-owocowe. wobec wykonawcy usługi, wynikające
Zasady zdrowego żywienia (zale- z zasad dobrej praktyki higienicznej Benigna Pietrusewicz
cenia Instytutu Żywności i Żywienia) i  produkcyjnej oraz zasad systemu dyrektor przedszkola, członek OSKKO




STYCZEŃ 2015 NADZÓR NAD DZIAŁALNOŚCIĄ SZKOŁY l 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12